skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Pikaruuan Historia

Pikaruuan historia

Pikaruuasta on tullut meille suomalaisille jokapäiväistä. Vaikka tämän hetken trendi onkin syödä terveellisesti, ja terveellisempien pikaruokien osuus on ollut kasvussa, silti hitteinä ovat pysyneet jo 1950-luvulla pikaruokaloiden listoilla olleet hampurilaiset. Sittemmin pikaruokapaikkojen valikoima on moninkertaistunut, ja nykyään pikaruokapaikoissa voi ruokailla tai noutaa mukaansa perinteisten tuotteiden lisäksi myös salaatteja, sushia, keittoja, kebabia, pizzaa ja lähes mitä tahansa mitä mieli tekee.

Ensimmäiset maininnat pikaruuan myynnistä ovat peräisin jo lähes 2000 vuoden takaa. Hieman ajanlaskun alkamisen jälkeen Kiinassa myytiin nuudeleita kadulla kärryistä. Amerikkaa kuitenkin pidetään nykyaikaisen pikaruuan kotimaana. Ensimmäisiä amerikkalaisia pikaruokia ovat olleet osterit, joita myytiin New Yorkin kaduilla jo 1700-luvulla. Suomessa lämmintä ruokaa myyviä kioskeja oli jo 1800-luvun puolella, mutta meni vielä yli 50 vuotta ennen kuin pikaruokapaikat kunnolla yleistyivät. Kun pikaruokiin liittyvät trendit saapuivat suomeen 1950-luvulla, juuri hampurilaiset ja Coca-Cola rantautuivat ensimmäiseksi suomalaisten pikaruokia myyvien yritysten valikoimiin.

Kuumia koiria ja Hampurinpihvejä

Hot Dogien uskotaan olevan lähtöisin Saksasta, mutta ruuan kehittäjää ei tiedetä varmasti. Se kuitenkin tiedetään, että New Yorkiin tämä herkku saapui juuri Saksasta, ja niitä myytiin Amerikassa ainakin jo Chicagon maailmannäyttelyn jälkeen 1800- ja 1900-luvun taitteessa. Myöhemmin Hot Dogit saivat nykyisen nimensä, ja niistä tuli Amerikan ja etenkin New Yorkin ikonista katuruokaa. Suomessa nakkikioskeja on ollut jo 1800-luvulla, ja sämpylän sisällä olevia nakkeja tai makkaroita on myyty 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

Myös hampurilaiset ovat nimensä mukaisesti peräisin Saksasta, josta ne levisivät ensin maahanmuuttajien mukana Amerikkaan, sekä vähitellen kaikkialle maailmaan. Suomeen hampurilaiset tulivat vuoden 1952 olympialaisten yhteydessä, kun pääkaupunkimme täyttyi kansainvälisistä ihmisistä. Aluksi hampurilainen oli kahden leipäviipaleen välissä oleva hampurinpihvi, eli naudan jauhelihasta valmistettu pihvi. Sittemmin siitä on kehitetty useita erilaisia versioita.

Pizza on nykyään perusruokaa

Litteitä, päällystettyjä leipiä on syöty jo ainakin ennen ajanlaskun alkua, mutta varmasti jo kauan ennen meidän päiviämme. Pizzasta sen nykymuodossaan voidaan kuitenkin puhua vasta 1700-luvun paikkeilla, jolloin sen perustäytteet kuten tomaatti ja mozzarella otettiin käyttöön. Tuolloin pizza oli etenkin italialaisen katukeittiön perustuote, mistä se on saanut italialaisen maineensa. Yhdysvalloissa pizzasta tuli suosittu ruoka 1940-1950 lukujen taitteessa, ja Suomeen ensimmäinen pizzeria avattiin 1960-luvulla.

Pikaruokajätit saapuvat Suomeen

Ensimmäinen kansainvälinen suuri pikaruokaketju, joka avasi liikkeen Suomessa oli Carrols. Se toimi Suomessa 1970-luvulta asti, kunnes yhdistyi suomalaisen Hesburgerin kanssa. Burger Kingin saapumisen lähes kaikki muistavat 2010-luvun alkupuolelta, mutta itse asiassa se on toiminut jo aiemminkin muutaman vuoden Suomessa 1980-luvun alkupuolella. Nykyään lähes kaikki suuret pikaruokaketjut ovat edustettuina ympäri maailman, niin myös Suomessa.

Kaikkein suurin pikaruokaravintolaketju on Yhdysvalloissa 1965 perustettu Subway, jolla on jo yli 40 000 ravintolaa yli sadassa maassa. Suomessa Subwayn täytettyjä leipiä on voinut syödä vuodesta 2000 lähtien. Toiseksi suurin ketju on McDonalds, joka perustettiin 1940-luvulla Yhdysvalloissa. Suomessa McDonaldsin kuuluisimmasta tuotteesta, Mig Mac -hampurilaisesta on voinut nauttia vuodesta 1984 saakka, jolloin ensimmäinen McDonalds perustettiin Tampereelle. Järjestyksessä seuraavat myymälöiden lukumäärältä suurimmat ketjuravintolat ovat Kentucky Fried Chicken, Starbucks, Pizza Hut ja Burger King.

Back To Top
Total