skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Pikaruuan Terveellisyys Puhuttaa

Pikaruuan terveellisyys puhuttaa

Pikaruoka sinänsä ei ole synonyymi epäterveelliselle ruoalle. Siihen, miksi pikaruokaravintolat kuitenkin usein yhdistetään epäterveellisten ruokien tarjoamiseen johtuu sekä asiakkaiden, että ravintoloiden tekemistä valinnoista. Se, miksi ravintoloissa ruokailevat usein päätyvät vähemmän terveellisiin vaihtoehtoihin, johtuu yleensä itse aiheutetusta tai todellisesta kiireestä. Kun on kova nälkä ja jotain syötävää pitää saada nopeasti, usein turvaudutaan ruokiin, joissa on korkea kaloripitoisuus ja jotka ovat pääsääntöisesti epäterveellisiä. Ja mitä asiakkaat haluavat, sitä myös ravintolat tarjoavat. Myös vähemmän terveellisten raaka-aineiden edullisuus on vaikuttanut osaltaan tuotteiden muuttumiseen entistä epäterveellisemmiksi. Kuluttajalle halutaan tarjota mahdollisimman maukasta ruokaa, jotta hän tulisi asiakkaaksi toistuvasti. Samalla kustannukset tulee kuitenkin pitää alhaisina, jotta yritys tekisi voittoa.

Onko pikaruoka lihottavaa?

Kuluttajalla on nykyään niin paljon valinnan varaa,myös pikaruokien vaihtoehdoissa, että jokaisella on mahdollisuus tehdä parempia päätöksiä. Lähes kaikki pikaruokaravintolat tarjoavat korkean energiapitoisuuden omaavien tuotteiden lisäksi myös kevyempiä vaihtoehtoja. Tavallisen sokeripitoisen virvoitusjuoman tilalle voi valita sokerittoman version tai vaikka kivennäisvettä, mehua tai maitoa. Mehut kuitenkin usein sisältävät paljon kaloreita, samoin terveellisempi vaihtoehto, maito. Erilaisten ruoka-aineiden ja annosten kalorimääriin kannattaa tutustua ja vertailla niiden eroja. Ainakin tunnetuimpien ja suosituimpien pikaruokaravintoloiden ja -ketjujen kalorimäärät ovat yleensä helposti nähtävillä. Esimerkiksi perinteinen hampurilaisateria sisältää yli tuplasti tavallisen lautasmallin mukaan kootun aterian verran kaloreita. Makkaraperunat ovat energiamäärältään vastaavasti jopa kolme kertaa terveellistä ja monipuolista annosta kaloririkkaampi ateria. Kuluttaja voi kuitenkin syödä pikaruokaakin hyvällä omallatunnolla, kunhan pitää käyntikerrat ja annokset kohtuullisina ja tekee järkeviä valintoja. Esimerkiksi majoneesin jättäminen pois annoksesta pienentää kalorimäärää todella huomattavasti, sillä ruokalusikallinen majoneesia voi sisältää lähes sata kilokaloria.

Ravintoa koko keholle

Kalorimäärä ei kuitenkaan ole ainoa kriteeri kun mietitään pikaruokien terveellisyyttä. Yleisesti ottaen niiden ravintosisältö ei ole tarpeeksi korkea, jotta niiden syömistä usein suositeltaisiin. Pikaruuan suurkulutus saattaa johtaa erilaisiin puutostiloihin, ellei muista ruokaa tilatessaan tehdä parempia valintoja, sillä jokaisen tulisi muistaa syödä myös tarpeeksi kasviksia sekä hedelmiä. Pikaruuan suolapitoisuus on myös usein hyvin korkea, mikä saattaa paljon käytettynä aiheuttaa negatiivisia terveysvaikutuksia.

Prosessointi lisää riskejä

Pikaruoan on todettu myös sisältävän ihmiselle suorastaan haitallisia ainesosia kuten ftalaatteja sekä erilaisia kemikaaleja. Kun ruokaa prosessoidaan eri valmistusvaiheissa, kuljetetaan ja pakataan aina uudelleen, sekä pilaantumisen riski, että ftalaattien siirtyminen ruokaan on todennäköisempää. Pikaruokien on todettu sisältävän myös runsaasti sekä erilaisia hormoneja, että sitäkin vaarallisempia hormonihäiriköitä. Nämä vaikuttavat jo pieninä annoksina ihmisen omaan hormonituotantoon. Kannattaa siis miettiä, mitä tuotteita pikaruokaravintolassa valitsee ja muistaa kohtuus kaikessa.

Back To Top
Total