skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Michelin-tähdet Kertovat Laadusta

Michelin-tähdet kertovat laadusta

Michelin-tähdet ovat nykyään tae hyvästä ravintolasta, laadukkaista raaka-aineista sekä varmasti mieleenpainuvasta kokemuksesta. Michelin-oppaan ja sen tähtiluokituksen historia on kuitenkin useille vieras. Michelin-nimi tulee juuri siitä, mihin monet sen automaattisesti yhdistävät, eli Michelin-renkaista. Kyseinen rengastehdas perustettiin jo 1800-luvun loppupuolella, jolloin monillakaan ei vielä ollut mahdollisuuksia autonostoon. Autoilun ja automatkailun kiinnostusta lisätäkseen Michelin-nimiset tehtailijat alkoivat julkaisivat opasta automatkailijoille. Tämä julkaisu listasi mielenkiintoisia ruokapaikkoja, huoltoasemia sekä muita kohteita, joissa matkan varrella kannattaisi pysähtyä. Nykyään sen tarkoitus on hieman toinen, sillä Michelin-tähdet kertovat erityisesti ravintolan ainutlaatuisuudesta ja laadukkuudesta. Kuitenkin sen teema on edelleen nähtävissä, sillä Michelin-opas kertoo edelleen lukijalleen kokemuksen arvoisista ravintoloista.

Millä perusteilla tähtiä annetaan?

Michelin-tähdet tunnetaan ravintoloiden laadun takeena ympäri maailman. Tämä jo 30-luvulta saakka käytössä ollut luokitusjärjestelmä sekä sen tähdet ovat erittäin himoittuja fine dining -ravintoloiden keskuudessa. Niitä voi saada enimmillään kolme kappaletta, jolloin ravintolan tulee olla jo niin erinomainen ja ainutlaatuinen, että asiakkaan kannattaa lähteä jo kauempaakin reissuun varta vasten kyseisessä ravintolassa käydäkseen. Tähtien myöntämisen takana ovat Michelin-tarkastajat, jotka käyvät koemaistamassa erilaisten ravintoloiden ruokia ja aistimassa niiden tunnelmaa. Ravintolat arvioidaan paitsi ruoan laadun perusteella myös ruokien valmistustavan sekä annosten persoonallisuuden mukaan. Lisäksi laadun tulee pysyä yhtenäisenä. Jo tähtiä saaneita ravintoloita tietysti tarkkaillaan, ja tähden menetys voi monesti olla kova paikka liiketoiminnan kannalta. Tästä syystä jotkut ravintoloitsijat kritisoivatkin järjestelmää, sillä taistelu tähdistä on kiivasta, ja tähtien säilyttäminen voi aiheuttaa ravintolalle turhan kovia paineita.

Kansainväliset huippuravintolat

Suurin määrä Michelin-tähtiä saaneita ravintoloita on Japanissa, Ranskassa sekä Yhdysvalloissa. Kaikkein eniten Michelin-ravintoloita on Japanissa yhteensä yli 30 kappaletta. Laadultaan parhaimpina pidetään Ranskassa sijaitsevia Michelin-ravintoloita, vaikka hyviä vaihtoehtoja on ympäri maailman. Erittäin tunnettuja ovat TV-kokki Gordon Ramsayn ravintolat, joista peräti neljä on saanut Michelin-luokituksen. Nimikkoravintola Gordon Ramsay on kolmen Michelin-tähden ravintola. Se sijaitsee Lontoossa ja se on erikoistunut ranskalaisen keittiön herkkuihin.

Suomessakin voi kokea Michelin-tason laatua

Suomalaisilla ravintoloilla on ollut Michelin-tähtiä hallussaan vuodesta 1987 saakka, ja yhteensä 15 suomalaista ravintolaa on koskaan päässyt tälle arvostetulle listalle. Näistä kuuluisimpia ovat G.W.Sundmans sekä Chez Dominique, joka toimi Helsingin keskustassa vuoteen 2013 asti. Chez Dominique sai ensimmäisen Michelin-tähtensä vuonna 2001, ja se on ainoa suomalainen ravintola, jolla on koskaan ollut kahta Michelin-tähteä. Ravintola säilytti kahden tähden asemansa vuodesta 2003 aina vuoteen 2013 saakka. Tämä ravintola onkin yksi Suomen kuuluisimpia ravintoloita etenkin sen julkkiskeittiömestari Hans Välimäen ansiosta, mutta myös sen ainutlaatuisen ruuan ja tunnelman ansiosta. Uudempia Michelin-tähden arvoisia ravintoloita Suomessa ovat Ask, Demo, Grön, Olo, Ora ja Palace. Nämä uudemmat huippuluokan ravintolat jatkavat edeltäjiensä tiellä ja ammentavat inspiraatiotaan Suomen luonnosta sekä raaka-aineista.

Back To Top
Total