
Perusta oma ravintola ja tee toiminnasta kannattavaa
Oman ravintolan perustaminen on monen haave. Valitettavasti se ei kuitenkaan ole kovin yksinkertaista, vaan ravintolan perustaminen vaatii paljon paperitöitä ja sinnikkyyttä. Se vaatii myös rahoitusta, sillä niin ravintolatila kuin kaikki laitteet ja oheistarvikkeet maksavat. Yritystoimintaa varten voi kuitenkin hakea lainaa ja se onkin yleisin keino rahoittaa yritystoiminta. Vain harvalla meistä nimittäin on niin paljon omaa rahaa, että sillä voisi kattaa kaikki yrityksen perustamisesta koituvat kulut. Lainaraha ei kuitenkaan ole huono asia, sillä hyvät ehdot sisältävä laina voi parhaimmillaan auttaa yrityksen alkuun ja yli ensimmäisistä kuukausista, jolloin tuloja ei välttämättä ole niin paljoa. Yrittäjän tulee myös pystyä maksamaan työntekijöiden palkat. Niihinkin voi saada apua kulutusluotoista tai lainoista.
Joskus yrittäjä voi ottaa lainaa monesta eri paikasta ja huomata, että yllättäen kuukausittaiset maksuerät ovat kasvaneet huomattavan suuriksi. Silloin lainojen yhdistäminen on asia, joka kannattaa hoitaa kuntoon välittömästi. Lainojen yhdistäminen mahdollistaa sen, että lainan korot ja kulut ovat pienemmät. Tällöin myös yrittäjä maksaa takaisin ainoastaan yhtä lainaa kuukaudessa, joten budjetissa pysyminen on helpompaa. Lainojen yhdistäminen on ehdottomasti sellainen asia, jota jokaisen yrittäjän kannattaa harkita, jos lainaa on jo otettu monesta eri paikasta.
Ravintolan perustaminen vaatii muutakin kuin budjetista huolehtimista
Budjetissa pysyminen on tärkeää, mutta on hyvä muistaa, että ravintolan perustaminen ja pyörittäminen vaatii paljon muutakin. Ennen perustamista on syytä laatia liiketoimintasuunnitelma. Sen avulla on mahdollista tehdä suunnitelmia ja pohtia hieman ravintolan konseptia sekä tulevaisuuden näkymiä. Liiketoimintasuunnitelman kohdalla yrittäjän tulee olla mahdollisimman rehellinen. Hänen tulee pohtia yrityksensä menestymismahdollisuuksia realistisesta näkökulmasta ja miettiä, voisiko konseptia kehittää vielä ennen ravintolan avaamista.
Kun liiketoimintasuunnitelma on kunnossa, on aika alkaa varsinaisiin paperitöihin. Yrityksen perustamisesta tulee aina ilmoittaa Patentti- ja rekisterihallitukseen, jotta yritys voidaan merkitä kaupparekisteriin. Lisäksi ilmoitus tulee tehdä Verohallinnon ylläpitämään arvonlisäverovelvollisten rekisteriin sekä ennakkoperintärekisteriin. Kaikki ilmoitukset voi tehdä samalla kertaa, joten sinällään ilmoitusten tekeminen ei ole vaikeaa eikä se vie paljoa aikaa. Koska kyseessä on ravintola, tarvitaan sinne myös työvoimaa. Sen lisäksi ravintola tulee ilmoittaa myös työnantajarekisteriin.
Ravintolan omavalvontasuunnitelma
Koska ravintolassa käsitellään ruokia ja juomia, tulee lupien tietysti olla kunnossa. Jokaisella tulee myös olla ajan tasalla oleva hygieniapassi ja jos työntekijä myy ja käsittelee alkoholijuomia, myös alkoholipassi vaaditaan. Kaikkien työntekijöiden lupien tulee siis olla kunnossa, kuten myös ravintolan lupien. Ravintolalla täytyy olla omavalvontasuunnitelma, ja kun Ruokavirastosta oleva tarkastaja tulee paikalle, suunnitelma täytyy esittää hänelle. Omavalvontasuunnitelmaan kirjataan kaikki tärkeät seikat, esimerkiksi miten elintarvikkeita käsitellään ja varastoidaan. Suunnitelman tarkoituksena on varmistaa, että esimerkiksi kylmäketju säilyy ja käytettävät tuotteet ovat elintarvikekäyttöön soveltuvia. Omavalvontasuunnitelma tehdään asiakkaiden hyväksi.